Kreativitet er en evne, som er medfødt hos alle mennesker. Når barnet skal lære at kravle, skal det sætte de rigtige bevægelser sammen og koordinere dem, så det kan kravle korrekt. Her virker det selvfølgeligt på voksne, at et barn kan denne bevægelse, men det virker mindre selvfølgeligt, når man ser, at barnet starter med at møve sig frem på numsen eller bakke baglæns. Bare disse koordineringsøvelser er et kreativt spil i menneskets hjerne, hvor udviklingsniveau, vilje, kreativitet og tålmodighed skal gå op i en højere enhed.
Kreativitet har vi brug for hele livet
Dette gør sig ligeledes gældende senere hen i livet, når mennesker skal finde løsninger på diverse udfordringer i livet. Vi tænker måske bare ikke over, at det kræver et kreativt mind-set at løse dem, for skal SKAL man jo bare som voksen. Når vi nu taler om, at det er en medfødt evne, kan det virke som om, at man ikke behøver at udvikle den eller lære nye ting. Dette er dog ikke helt rigtigt. Vi har i høj grad brug for at blive stimuleret og lære metoder og praksisser til at udvikle og holde vores kreativitet ved lige. Her vil vi slå et stort slag for, at dit barn eller børn udvikler denne evne endnu mere ved at lær design på efterskole. Vi vil i det næste komme ind på, hvad dette indebærer.
Leg din kreativitet frem
Måske kan det synes besværligt og langsommeligt, ja endda kun noget for de særligt kreative sjæle, at udvikle nye ideer og brugsgenstande, men på efterskolen har de den tilgang, at kreativitet skal leges frem. Du får dermed lov til at lege med diverse materialer, tegne, male, bygge og lave skitser som om, at det “bare” er en leg. Du eksperimenter med materialer, farver, former og designs og tekniske løsninger og bliver langsomt bedre til at se og fornemme, hvad der holder i byretten, når løsningen skal stå sin prøve i dagligdagen. Hvem har nemlig ikke bygget med LEGO klodser som barn og synes, at det var noget, man bare kunne fordybe sig i, uden at det skulle være noget præsteret eller resultatskabende. Det har været ren fordybelse og netop denne fordybelsesproces er vigtig på efterskolen.
Kom på spændende virksomhedsbesøg
Det er ofte nødvendigt, når man skal lave brugbare og innovative designs, at man lader sig inspirere af andre, det kan være i form af kunst, arkitektur, byrum og landskaber. Her tager efterskolen dig på nogle spændende virksomhedsbesøg, hvor I lærer mere om, hvordan netop denne virksomhed producerer og udvikler sine produkter. Produkter, der bliver anvendt af mange tusind mennesker i dagligdagen og dermed har vist deres brugbare værd. I kommer også til at se spændende byrum og taler om, hvordan disse er designet til at tilgodese alle typer borgeres behov for udeliv. Der kan nemlig godt være stor forskel på, om man er en mor på barsel med barnevogn og skiftebleer eller man er et par i seniortiden, der gerne vil kunne sidde på en bænk i ny og næ. Det kan også være, at man er aktiv løber eller cyklist, der har brug for løbestier eller cykelstier. Ja, behov og målgrupper kommer I helt sikkert til at støde på, når I skal tale om, hvordan man designer hverdagsting, der gavner mange på én gang.
Udvikl nye løsninger i fællesskab
Den store fordel ved at udvikle og designe nye løsninger på en efterskole er især, at I har et stort fællesskab at trække på. To hoveder tænker bedre end et og så fremdeles og derfor vil du også opleve, hvordan I skal løse designopgaver i fællesskab. På denne måde kan I trække på hver jeres unikke kompetencer, hvad end det er tegning, maling eller computerviden.