At bygge et nyt hus er en stor beslutning, der kommer med mange fordele og ulemper. Først og fremmest er det en stor investering, så du skal være sikker på, at du træffer det rigtige valg for både dig og din familie.
En af livets største investeringer
Nybyggeri kan være dyrt, og det kan tage lang tid at færdiggøre alt afhængigt af, hvor stort og hvor meget du skal have bygget. Hvis du ikke er forsigtig, kan du hurtigt ende med at overskride budgettet og komme bagud i forhold til tidsplanen.
Ubehagelige overraskelser
Der er også en risiko for, at noget går galt under byggeriet, så du står tilbage med et halvfærdigt hus. Selvom, at sandsynligheden for dette ikke er særlig stor, findes risikoen stadigvæk. Herudover er der større risikoer for, at der kan opstå fejl og mangler under byggeriet.
I mange tilfælde er der tale om fejl og mangler, som du som almindelig person ikke nødvendigvis vil opdage, da du ikke har nogen byggeteknisk baggrund. Desværre kan fejl og manglerne være med til at koste dig dyrt, hvis de ikke bliver opdaget til dit 1 års og/eller 5 års gennemgang.
Vil du stå på den helt sikre side, anbefaler vi i redaktionen, at ud søger professionel hjælp fra en byggesagkyndig.
Hvem og hvad er en byggesagkyndig?
En bygningssagkyndig er en fagmand, der vurderer bygningers tilstand og rådgiver om nødvendige reparationer. De kan også være involveret i planlægning og opførelse af nye bygninger. Bygningssagkyndige har typisk en byggeteknisk uddannelse, hvor mange af dem er certificeret af faglige organisationer.
Som udgangspunkt skal bygningssagkyndige have en licens eller være registreret for at kunne udøve deres virksomhed.
Bygningssagkyndige spiller en afgørende rolle for at sikre, at bygninger er sikre og egnede til formålet. De bliver ofte bedt om at inspicere ejendomme efter voldsomme vejrbegivenheder som f.eks. oversvømmelser eller storme for at sikre, at de stadig er strukturelt sunde.
Men i Danmark bliver de hovedsageligt brugt til at undersøge boligbyggeri for fejl og mangler som kunne være opstået under byggeriet. De kan også blive bedt om at vurdere tilstanden af historiske bygninger eller bygninger, der skal nedrives.
Der kan være samtlige fordele forbundet hjælpen fra en byggesagkyndig. Du kan eksempelvis drage fordel af:
- Den sagkyndiges mange års erfaring
- Deres byggetekniske indsigt
- Undgå ubehagelige økonomiske udgifter
- Finde eventuelle fejl og mangler
Hvor kan jeg finde en byggesagkyndig henne?
Nu til dags kan du nemt finde en byggesagkyndig ved at spørger familie eller din sociale netværker. Men kender de ikke nogen, kan du nemt og hurtigt gå på Google og søge efter et par forskellige. Du vil som regel få en masse søgeresultater frem, hvor du herefter kan vælge mellem de forskellige.