Generaliseringer skal man passe på med. Men nordisk design er kendt og beundret for et ganske særligt look, som skiller sig ud, og som tiltrækker sig opmærksomhed over hele verden. Inden for den seneste årrække har der sneget sig nogle ekstra lag ind i vores design og interiør. De har efterhånden udviklet sig til mere end bare modediller, og det er forventeligt, at mange af dem er her for at blive. Her er fem af disse ”lag”, som du også kan tage med hjem i din egen stue.
Jordfarver og støvede nuancer
Den nordiske farvepalette har altid været temmelig behersket og begrænset sig til ganske få nuancer. I en periode dikterede moden endda, at det hele skulle være sort/hvidt. Der er kommet andre nuancer på suppen siden da, og der har sneget sig noget varme med ind. Man ser flere og flere jordfarver i fx tekstiler, møbler og køkkenelementer. Også olivengrønne og andre afdæmpede grønne farvetoner får lov til at være en del af det indretningsmæssige modebillede. Det kan du have med i baghovedet, næste gang der skal males i hjemmet.
Materialer med dybde og tekstur
Materialer er vigtige for enhver designer, og vi ser, at man er begyndt at lege med nye materialer. Formålet er at bringe mere dybde og udtryk ind i den sfære, vi tilbringer så meget af vores tid i. Som det er tilfældet med jordfarverne, er det også de naturlige materialer, der finder vej ind i vores design. Det er materialer som uld, hør, flet, rattan, bambus og træ, der bidrager med en unik taktil oplevelse og mere interessante overflader. Skal din stil bære præg af naturens materialer, så forsøg dig med en trædekoration til stue eller køkken, rattan-flettede havemøbler eller spisestole, uldtæpper eller flettet vægpynt.
Organiske former
Ret op og ned, kanter og hjørner og geometriske former. Sådan så det ud i magasinerne engang. Men i dag er det okay at bryde med den stringente geometri til fordel for mere organiske former som bølger, asymmetri og tilfældige mønstre. Det kan gøres med tapet, tekstiler, gulvtæpper, gardiner, plakater og også møbler.
Blandede materialer
De rene linjer og ensartede flader er også begyndt at måtte vige for et lidt mere inspirerende mix af materialer. Hvor der før kunne være rum eller hele bygninger med ét altoverskyggende materiale og designtema, ser vi nu flere typer samlet et sted. Det kunne være træ, glas, ler, beton, marmor, vinyl og uld, sidstnævnte måske i form af hæklede tæpper og endda vægdekorationer.
Den vigtige bæredygtighed
Der er ingen vej uden om at gøre vores livsstil mere bæredygtig. Og når der banker et kreativt hjerte i brystet, hvorfor så ikke kombinere design og bæredygtige materialer? Det er nærliggende at eksperimentere med klimavenlige og komposterbare materialer og genbrugsting, når man skal skabe nyt. Derfor er der flere og flere ting på hylderne, som er lavet af fx genanvendt plastik, glas, kork og træ. Også klimavenlige materialer som rattan er højeste mode i dag.
Organic shapes: Nordic design has always been about clean lines and geometric shapes, but lately, designers are incorporating more organic shapes into their designs. Curved lines, asymmetrical shapes, and irregular patterns are becoming more common in Nordic design.